Van Betekenis

De laatste levensfase – nooit te vroeg om erover te praten

Ieder mens is tot het laatst toe van betekenis. Vanuit die visie vraagt coalitie ‘Van Betekenis tot het Einde’ ruimte en aandacht om na te denken over de invulling van de laatste fase van het leven. Hoe zie je het zelf en hoe kun je van betekenis zijn voor de ander? Als coalitie willen we het gesprek hierover stimuleren.

Alle organisaties binnen dit samenwerkingsverband werken vanuit de overtuiging dat de laatste levensfase een zichtbaarder onderdeel van het dagelijks leven zou moeten zijn. Meer aandacht voor leven en sterven in waardigheid draagt bij aan een zorgzame samenleving.  Klik hier voor meer informatie over de coalitie en de partners.

Verhalenbank
De komende drie jaren zal VPTZ Nederland in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek een verhalenbank samenstellen op basis van de praktijken van onder andere VPTZ-vrijwilligers. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te verbinden, kennis te genereren en tot reflecties te komen. Vrijwilligers zoeken dagelijks naar hoe zij optimaal bij kunnen dragen aan ervaringen van zin en betekenis van zowel de stervenden als de naasten. Meer informatie volgt binnenkort!

Inspiratiebank
De Inspiratiebank is gevuld met bestaande activiteiten van VPTZ-organisaties die het gesprek in de samenleving over de laatste levensfase bevorderen. Er staan mooie voorbeelden over sociale media, café Doodgewoon en Interculturele palliatieve zorg. Het doel van de inspiratiebank is om bestaande kennis en expertise te delen en mooie initiatieven zichtbaar te maken. Op de inspiratiebank zijn inspirerende activiteiten te vinden van VPTZ-organisaties inclusief tips voor als u geïnspireerd bent geraakt en zelf aan de slag wil met de activiteit binnen uw organisatie.
Klik hier om naar het overzicht van de initiatieven te gaan.

Dialoogbegeleiders
Vanuit de coalitie zijn er gespreksleiders opgeleid die dialoogbijeenkomsten organiseren. In deze dialoogbijeenkomsten komen mensen in een kleine groep samen om gedachten en ervaringen uit te wisselen over de laatste levensfase.
Klik hier om meer te lezen over de dialoogbegeleiders.