Gelezen, gehoord, gezien

We attenderen u graag op boeken, muziek, films en theaterstukken die u als lezer van Antenne en Antenne Flits zeker zult waarderen. Lees hier wat onze recensenten van de titels hieronder vinden.

Eerste liefde, laatste hart
Memoires over een jeugdliefde
Eerste liefde, laatste hart is de nieuwste, autobiografische roman van Pauline Slot. Het boek gaat over haar verkering met Erik Berkhout. Tieners waren ze nog: zij zestien en hij achttien jaar. Ze wonen in Zoetermeer, het dorp dat in opbouw is, en kennen elkaar van school. Helaas voor het jonge stel zien de beide ouderparen weinig in de relatie. Pauline en Erik zijn te jong en bovendien mag zij geen ‘afgelikte boterham’ worden. Hierdoor kunnen ze elkaar bijna niet zien, maar zoals dat gaat verzinnen de twee allerlei manieren om elkaar te ontmoeten. Samen op de toneelclub en allebei een krantenwijk. De schrijver ontwaakt in Pauline: ze stelt voor te gaan corresponderen en ze overhandigen elkaar soms meerdere brieven tegelijk. De brieven, voor zover bewaard, zijn goud voor de auteur. Slot brengt Erik tot leven als een romantische en aandoenlijke wereldverbeteraar. Overigens spaart ze zichzelf niet: zij wordt getypeerd als een bleu, wat wereldvreemd meisje.

Al vroeg in het boek laat ze doorschemeren dat Erik jong zal overlijden. Met zijn dramatische dood eindigt het eerste deel. In het tweede deel gaat het onderzoek naar Erik verder, maar nu wordt gebruik gemaakt van andere bronnen: ze interviewt mensen die hem gekend hebben en krijgt van zijn broer Frank het dagboek dat Erik aan het eind van zijn leven bijhield. Er blijken zelfs videobeelden van hem bewaard te zijn gebleven.

De stukken over de verkeringstijd worden afgewisseld met beschrijvingen van het huidige leven van de auteur in haar tweede huis in de Eifel. Waar niet veel meer gebeurt dan de wisselingen van de seizoenen en de wandelingetjes met hond Saartje. Deze rust zal ze nodig hebben gehad om de hernieuwde indrukken van haar vroege liefde te laten indalen en te komen tot een antwoord op die belangrijke, onderliggende vraag: welke betekenis heeft de relatie met Erik gehad in haar leven?

Het boek is vlot geschreven en ik heb het dan ook in één adem uitgelezen. Knap dat de auteur de hoofdpersonen zo levend aan de lezer weet te presenteren. De verwikkelingen in de relatie zijn boeiend en als kers op de taart krijgen we smakelijke taferelen uit de zeventiger jaren voorgeschoteld. Maar met name de impliciete beschrijving van de ontwikkeling van Pauline Slot zelf maakt het boek zo interessant. Afgezien van een begenadigd schrijver moet je wel bijna zestig zijn om dat voor elkaar te krijgen. De roman is een aanrader voor Antennelezers die van psychologische literatuur houden.

Phia van Oosten

Auteur:                Pauline Slot
Uitgever:             De Arbeiderspers
Omvang:             224 pag.
Prijs:                     € 19,99

 

De zin van het leven
Volkskrantjournalist en chef economieredactie Fokke Obbema kreeg een hartstilstand en is daar wonderbaarlijk goed doorheen gekomen. Hij schrijft dat hij veel dingen heel anders is gaan zien en men vindt hem zelfs aardiger geworden. Obbema schreef daarover een mooi artikel in ‘zijn’ krant. Heel anders van inhoud dan hij normaal schrijft. Hij kreeg daar zo veel reacties op dat hij besloot daar iets mee te doen. Hij sprak met 40 mensen van diverse pluimage en die interviews zijn gebundeld in dit boek. Het stuk over zijn hartstilstand is prachtig beschreven en in de flinke epiloog staan zeven inzichten over existentiële vragen. Vragen over kwetsbaarheid, veerkracht, zinloosheid, essentie en betekenis van het leven en de dood.

De interviews zijn heel verschillend, afhankelijk van waar je belangstelling ligt. Religieuze invalshoeken, de atheïst tegenover de pragmatische boeddhist. Mooie volzinnen maar soms ook uitspraken waar je je wenkbrauwen bij moet fronsen. Ook gesprekken met een aantal mensen die helemaal geen zin zien van het leven maar toch wel zin in het leven hebben.

Een mooi boek waar je af en toe een stuk van kunt lezen en dan daarover kan nadenken of filosoferen met anderen. Kan heel relativerend werken voor iedereen, zowel in als buiten de terminale fase.

Twee mooie uitspraken uit dit boek:

Ik heb een afkeer van mensen met een kloppend wereldbeeld: Die van geloofsovertuigingen feiten maken en van mythes de werkelijkheid.

Zoeken is essentieel voor een mens: Mensen die met een zoektocht bezig zijn, zijn interessanter dan mensen die menen het antwoord gevonden te hebben.

Hans van den Bosch

Auteur:           Fokke Obbema
Uitgever:        Atlas Contact
Omvang:         368 pag.
Prijs:                € 22,99