Hulp van vrijwilligers

Een vrijwilliger over de vloer? Er komen al zoveel verschillende mensen hier! Wat kan ik precies van zo’n vrijwilliger verwachten? En wat als het niet klikt? Begrijpelijke gedachtes en vragen. Graag vertellen we u wat meer over hoe hulp van vrijwilligers bij u thuis er in de praktijk uitziet.

Veel mensen kiezen ervoor om hun laatste levensfase thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, door te brengen. De zorg wordt in deze periode vaak intensiever. Partners, familieleden, vrienden, de thuiszorg doen wat ze kunnen, maar soms kan het net te veel worden. Extra ondersteuning is dan erg welkom. Onze vrijwilligers bieden die hulp: overdag en/of ’s nachts.

De vrijwilligers zijn drie maanden geweest, toen overleed mijn man heel onverwachts aan een hersenbloeding. Ze hebben mijn man veel gebracht, maar mij ook. Vooral steun, begrip en de ruimte om even adem te halen.

Oud-wijkverpleegkundige Barbara

Tijd en aandacht

De VPTZ-vrijwilligers zijn speciaal opgeleid om ondersteuning te bieden in de laatste levensfase. Zij bieden een luisterend oor en geven tijd en aandacht aan u en uw naasten. Vaak is ‘er zijn’ al heel waardevol. Samen met de mantelzorgers en de beroepsmatige zorg doen de vrijwilligers wat gedaan moet worden in deze onzekere, maar ook bijzondere periode. Zij verrichten geen medische handelingen en zijn er niet voor de zware huishoudelijke taken, maar ondersteunen daar vaak wel bij. Vrijwilligers kunnen taken van de mantelzorgers overnemen, zodat zij even afstand kunnen nemen en tijd voor zichzelf hebben. Weten dat er dan iemand aanwezig is, kan de rust geven die op dat moment zo nodig is. Ook bieden de vrijwilligers de mantelzorgers emotionele ondersteuning.

Opleiding

De vrijwilligers krijgen een gedegen opleiding en volgen regelmatig trainingen om hun vaardigheden op peil te houden. Ze worden door deskundige coördinatoren begeleid. Deze coördinatoren gaan, zodra er een hulpverzoek binnenkomt, op zoek naar een vrijwilliger die het beste past bij de betreffende cliënt en diens omstandigheden. Een goede klik is natuurlijk erg belangrijk.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met de organisatie bij u in de buurt om te bespreken wat de mogelijkheden in uw geval zijn.