Gelezen, gehoord, gezien

GELEZEN

Slanker door kanker  – Mijn manier van ziek zijn
‘Genieten van de simpele dingen die het heden biedt, is een talent dat Els, Tijn en ik hebben verheven tot een kunst.’ Dat is inderdaad knap, want het zwaard van Damocles hangt Siebe Wittebrood voortdurend boven het hoofd. Op jonge leeftijd krijgt hij te horen dat hij een heel bijzondere tumor heeft in de dunne darm. De prognose is slecht. Al vroeg in het traject krijgt hij te horen dat de behandeling vooral is bedoeld om zijn leven te verlengen en niet om hem te genezen.
Zo beschrijft Wittebrood de laatste jaren van zijn leven met alle scans, uitslagen en behandelingen. Maar ook met promotie op zijn werk, het huwelijk met Els en de komst van de kleine Tijn. De periodes die de auteur door ziekte niet kan beschrijven worden door zijn vrouw vastgelegd. De stijl en de grapjes zijn wel eens wat kneuterig en oubollig. Maar lees toch maar door!

Al met al is het boek een authentiek document geworden over een aantal heftige levensjaren. Een boek met een mooie balans tussen de narigheid en angst van een kankerpatiënt enerzijds en de wil om een goed leven te leiden anderzijds. Ontroerend hoe de auteur schrijft over zijn zoontje dat zich nog nergens van bewust is. Hij geniet van de vrolijkheid van het kind en om het jochie te zien spelen met zijn autootjes. Eigenlijk heel speciale momenten, maar die moeten niet te veel zwaarte meekrijgen. ‘Voor mij is dit nu, net als voor ieder ander, de norm. Natuurlijk ben ik ziek. Maar op de eerste plaats ben ik echtgenoot en vader. Daar geniet ik van, ten volle en met overgave. De rest bied ik weer het hoofd als het zover is.’ Wat een mooie levensles.

Phia van Oosten

Auteur:                        Siebe Wittebrood
Uitgever:                     Uitgeverij Water BV
Omvang:                     160 pag.
Prijs:                            € 20,-


GEHOORD

Some more time
Singer-songwriter Philip Kroonenberg maakte een album in de periode dat zijn geliefde, Jellie Brouwer, ernstig ziek was. Brouwer presenteert het radioprogramma Kunststof. Eind 2016 ging het mis. Bij Jellie werd eerst borstkanker en daarna maagkanker geconstateerd. Waar zij gedurende haar werkzame leven mensen het hemd van het lijf vroeg, werd ze zelf onderwerp van gesprek. Haar man Philip kon zijn emoties kwijt in zijn teksten en muziek. Elke fase van de ziekte waar Jellie doorheen moest, werd een liedje. De liedjes zijn bijeengebracht op het album: Some more time.
Luister en kijk naar het optreden van Philip bij De Wereld Draait Door:

In de Volkskrant van 23 september 2019 leest u een interview met Philip Kroonenberg.


Zingen aan het bed

Wel eens gehoord van de bedsidesingers uit Amsterdam (bedsidesingersamsterdam.nl)?
Ze zingen voor mensen in de laatste levensfase. Door zacht en aandachtig te zingen bieden ze een moment van ontspanning en bezinning in het proces rond het sterven. De liedjes zijn eenvoudig en worden in allerlei talen gezongen. Naasten en zorgverleners zijn welkom om mee te luisteren. Voor hen kan het zingen een moment zijn waarop ‘zorgen voor’ even plaats maakt voor ‘samen zijn’.

Zingen aan het bed is niet iets typisch Nederlands. In Amerika zijn er vele vrijwilligers in allerlei zanggroepen die stervende  mensen een moment van rust en ontspanning brengen. Luister en kijk naar het Seattle choir via de website Crosscut. Het koor bestaat uit zangeressen met verschillende achtergronden. Er zijn geen audities. Een beetje kunnen zingen is wel een voorwaarde.

Zingen is sowieso balsem voor de ziel. Kijk maar eens naar het onderstaande filmpje waarin een man met zijn 88-jarige moeder met alzheimer te zien zijn. Samen zingen zij een countrysong. In het dagelijks leven is ze misschien alles vergeten, behalve de teksten van de liedjes die ze altijd met hem zong. Bovendien begeleidt ze hen ook nog op de gitaar. Ontroerend mooi.