Wat vind jij?

In Antenne 154 legden wij de volgende casus voor:

Afkeer van een gast

Vorige week is mevrouw P. in jullie hospice gekomen. Toen jij gisteren voor het eerst haar kamer binnenkwam, was je er net getuige van hoe ze een gebakken ei van haar boterham afgriste en in haar overvolle mond propte. Terwijl het eigeel langs haar wang en kin droop, kreeg ze prompt een hoestbui waarbij de inhoud van haar mond op haar bord belandde. Jij bent wel wat gewend, maar kan vooral het beeld van het geprop met eten niet uit je hoofd zetten en gruwelt bij het idee haar weer etend aan te treffen. Je voelt alleen maar afkeer, hoe erg je dat zelf ook vindt. Moet je jezelf er maar overheen zetten? Wat zou jij doen?

Onder meer onderstaande reacties kwamen hierop binnen:

Even bij haar zitten

Allereerst zou ik met de gast in gesprek gaan om erachter te komen waarom ze zo snel eet. Een volgende keer, bij een eetmoment, zou ik mij er overheen zetten, haar zelf het eten brengen en er even bij gaan zitten. Met een gesprekje, voor wat afleiding, zou ik erop toe kunnen zien dat ze goed eet en kan ik haar eventueel helpen bij het eten. Zo voorkom je het proppen in de mond en het weer uitspugen volgens mij.
Anton Bood, Zoetermeer

Zal ik een andere boterham voor u maken?

O, wat vervelend voor u dat u zich verslikt. U had net zo’n zin in een gebakken eitje, en nu mist u dat lekkere eitje. Weet je wat? Ik zal het brood met het eitje voortaan in stukjes snijden, dan lijkt me het voor u gemakkelijker om het stukje brood in uw mond te nemen. En als u dat prettig vindt, dan kan dat natuurlijk ook met iets anders op het brood. Ik hoop dat u er dan meer van kunt genieten. Als u een beetje bekomen bent, zal ik dan een andere boterham voor u maken?
Ella Perdaems, VPTZ Arnhem

Boek verloot
Onder de inzenders van de rubriek Wat vind jij? is een boek verloot. Anton Bood krijgt het boek Als de man verliest, Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw van Tim Overdiek en Wim van Lent toegestuurd.

Wat vind jij?

Ga jij luidop bidden?

Je zit naast het bed van de gast/zieke. Deze kijkt je aan en vraagt je aarzelend of je luidop voor haar/hem wilt bidden. Je bent zelf niet gelovig en hebt ook geen religieuze achtergrond. Wat doe je?

Wil jij hierop reageren?
Mail jouw reactie voor 15 mei2022 naar antenne@vptz.nl. Onder de inzenders wordt het boek Je leven in één herinnering, Een verrassende zoektocht naar zin van Jacky van de Goor verloot.

Bijdragen aan deze rubriek mogen niet langer zijn dan 150 – 200 woorden. Graag volledige naam en woonplaats en/of organisatie vermelden.