Petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen

Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties moeten hun bestuursleden inschrijven in het UBO-register voor 27 maart, zodat de overheid weet wie de Uiteindelijk Belanghebbende is van uw vrijwilligersorganisatie. Of je nu een budget van 500 euro of van 500.000 euro hebt, maakt helemaal niet uit. Het is een van de vele regels die de afgelopen jaren over het vrijwilligerswerk is uitgestort. Daarom is de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen gestart.

De afgelopen jaren zijn veel regels over het vrijwilligerswerk uitgestort. Denk ook aan de AVG of de WBTR, of de BTW voor denksportverenigingen. Of aan de Wwft, die ervoor zorgt dat banken zoveel moeilijke vragen stellen omdat een vrijwilligersorganisatie misschien wel geld wit wast of terrorisme financiert! Veel van deze wet- en regelgeving is moeilijk, technisch, onduidelijk én, belangrijker, eigenlijk helemaal niet van toepassing op met name kleinere vrijwilligersorganisaties. Ze hebben er voornamelijk last van. Je bent er een hoop tijd én geld aan kwijt. En dat terwijl er toch al zoveel komt kijken bij het runnen van een vrijwilligersorganisatie. Daarom is de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen gestart. VPTZ Nederland verzet zich ook tegen te veel regeldruk en is een van de organisaties die de petitie ondersteunen.

Ervaart u ook te veel regeldruk?

Onderteken dan de Petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen. En vraag iedereen in uw omgeving – vrijwilligers, bestuursleden, familie en vrienden – om dat ook te doen. Het zou jammer zijn als we ons fantastische vrijwilligerswerk hierdoor laten verknallen. Voor onszelf, maar natuurlijk nog meer voor de samenleving.