In beeld – VPTZ-congres ‘Samen van Betekenis’

We kijken met trots terug op het VPTZ-congres 'Samen van Betekenis - Jij maakt het verschil!' dat begin oktober plaatsvond. Het was een dag vol inspiratie, ontmoeting en discussie. We mochten niet alleen ruim 600 deelnemers, maar ook Koningin Máxima en minister Hugo de Jonge als speciale gasten ontvangen.

Kon u hier niet bij aanwezig zijn of kijkt u ook graag nog een keer terug? Hieronder vindt u het beeld- en fotoverslag van deze geslaagde dag!

Woensdag 4 december 2019

Op 9 oktober ontvingen we ruim 600 deelnemers op ons congres ‘Samen van Betekenis – Jij maakt het verschil!’: Vrijwilligers, coördinatoren, bestuursleden, genodigden en als zeer speciale gast Koningin Máxima.

Nadat dagvoorzitter Marion van der Voort de dag heeft geopend en Ageeth Ouwehand, bestuursvoorzitter van VPTZ Nederland, iedereen welkom heeft geheten, begon het inhoudelijke programma.

Onderzoeker Steven Vanderstichelen sprak op het VPTZ-congres over de rol van vrijwilligers in de palliatieve zorg. Zij zijn het andere gezicht van de zorg en hebben een unieke tussenpositie.

Tijdens het congres wordt de winnaar van Prijs de Vrijwilliger 2019 bekendgemaakt. Juryvoorzitter Joost van Alkmade vertelt over de toegepaste criteria. De spanning stijgt als de drie genomineerden op het podium komen: Wie wint de award: Humanitas Noord Holland Noord, Hospicegroep Haarlem of Vrijwilligers Terminale Zorg Den Haag?
Fleur Imming, directeur VPTZ Nederland, maakt de winnaar van Prijs de Vrijwilliger 2019 bekend: Vrijwilligers Terminale Zorg Den Haag! Die staat symbool voor al het goede werk dat door meer dan 12.000 vrijwilligers wordt gedaan. Koningin Máxima feliciteert de genomineerden en winnaars van Prijs de Vrijwilliger. Wat een mooie blijk van waardering en opsteker voor de vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg!

In de pauze nemen Koningin Máxima, minister Hugo de Jonge, burgemeester Lucas Bolsius en de Commissaris van de Koning Hans Oosters uitgebreid de tijd om in gesprek te gaan met VPTZ-vrijwilligers. Zij vertellen onder andere over wat zij kunnen betekenen voor cliënten en betrokken familieleden, maar ook wat het werk voor henzelf betekent.

Na pauze is het tijd voor de Elisabeth Kübler-Ross lezing die wordt uitgesproken door longarts Sander de Hosson. Hij ontvangt de Elisabeth Kübler Ross-penning uit handen van Ageeth Ouwehand, bestuursvoorzitter van VPTZ Nederland, vanwege zijn inzet om de menselijke kant van de (palliatieve) zorg onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Aan het einde van middag gaan minister Hugo De Jonge, onderzoeker Steven Vanderstichelen, bestuursvoorzitter Ageeth Ouwehand, juryvoorzitter Joost van Alkemade en directeur Fleur Imming met elkaar in gesprek. In deze paneldiscussie wordt besproken hoe de toekomst van de palliatieve zorg eruit moet zien. Hoe zorgen we ervoor dat palliatieve terminale zorg in daadwerkelijk samenspel plaatsvindt? Hoe voorkomen we dat grenzen van vrijwilligers worden bereikt of zelfs worden overschreden?

Na het afsluitende cabaret werd er nog lange tijd nagepraat tijdens de borrel in de lobby van het theater. We bedanken iedereen die aanwezig was en er samen met ons een onvergetelijke dag van hebben gemaakt!