VPTZ bestaat 40 jaar!

Op 16 maart 2024 bestaat VPTZ 40 jaar. Op deze speciale jubileumpagina vindt u onder andere verhalen van mensen die vertellen hoe waardevol het bieden en ontvangen van tijd, aandacht en ondersteuning is in de laatste levensfase. En speciaal voor dit jubileumjaar organiseren we een symposium op 19 november in Amersfoort. Save the date! Wilt u meer lezen over de onderzoeken naar de behoefte aan ondersteuning en door vrijwilligers bij mensen die thuis willen sterven? Bekijk dan de publiekssamenvattingen.

Wie is VPTZ Nederland?
VPTZ
staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Al 40 jaar bieden VPTZ-vrijwilligers ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Of het nu thuis is, in een hospice of in een zorginstelling, zij zorgen voor rust, ruimte en een luisterend oor. Van een helpende hand tot samen koffiedrinken; het motto is simpelweg ‘er zijn’. Met circa 13.000 speciaal opgeleide vrijwilligers in Nederland is er altijd een vrijwilliger in de buurt. Benieuwd hoe een vrijwilliger jou of je dierbare kan helpen? Ga dan naar hulp thuis of in hospice voor meer informatie.

40 jaar 'Er zijn' - de historie

De oorsprong van de eerste organisatie voor vrijwilligers in de terminale zorg gaat terug naar 1971. Verpleegkundige Els Koldewijn verzorgde toen haar echtgenoot Fons in de laatste fase thuis. Het idee van Els rolde uit over het hele land. Met in 1984 de oprichting van stichting Landelijke Samenwerking Terminale Thuiszorg.

symposium 19 november

In 2024 bestaat VPTZ Nederland 40 jaar. Het jubileumjaar sluiten we af met een symposium voor al onze lidorganisaties, stakeholders en zorgprofessionals op 19 november in Amersfoort. In het programma staat de essentie van Er Zijn centraal met een verbreding naar aandachtige zorgverlening in het algemeen.

30 jaar vrijwilliger!

In 1987 werd in Nieuwkoop het Bijna-Thuis-Huis geopend. Destijds was het de eerste hospicewoning in Nederland, gedragen door een handvol vrijwilligers. Inmiddels zijn meer dan 100 vrijwilligers aan deze organisatie verbonden. Zoals Jeanne en Corrie. Zij vieren hun dertigjarige jubileum als vrijwilliger.

Hulp van vrijwilligers

Wij kunnen ons voorstellen dat het nieuw voor u is om de hulp in te schakelen van een vrijwilliger. Daarom laten we u graag zien hoe betrokken en gedreven zij zijn.

Wat kan een vrijwilliger doen?

Bekijk dit filmpje en ontdek wat VPTZ-vrijwilligers kunnen betekenen voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Of het nu thuis is, in een hospice of in een zorginstelling, zij zorgen voor rust, ruimte en een luisterend oor. Van een helpende hand tot samen koffiedrinken; het motto is simpelweg ‘er zijn’.

Renate was mantelzorger

Renate was mantelzorger voor haar 90-jarige terminaal zieke moeder. Gelukkig zag de thuiszorg dat ik de zorg niet alleen aankon en attendeerde mij op de vrijwilligers van VPTZ. Binnen no-time kwam er een VPTZ-coördinator langs en al snel een vrijwilliger voor een aantal uur om de nachtverpleegkundige af te lossen.

Laetitia is verwijzer

Laetitia Schillemans is oncologisch en palliatief verpleegkundige in de eerste lijn en ambassadeur van stichting PaTz. Ze begeleidt mensen in alle fases van hun ziekte. ‘Vrijwilligers zijn niet bang voor emoties of het naderende afscheid. Ze zijn vertrouwd met de dood, stralen rust uit, luisteren en zijn altijd dichtbij.'

Vind hulp in uw buurt

Hier vindt u de organisaties bij u in de buurt. U kunt met hen contact opnemen voor ondersteuning of voor meer informatie.

Met het hele team vrijwilligers brengen we lucht en licht in de dag. Zo mooi om te zien hoe mensen daarop reageren!